Presentaties

De Asser Historische Vereniging verzorgt op aanvraag interessante presentaties met foto’s of film. Voor maar € 60,- biedt u uw gasten een boeiende kijk op Assen, de plaats waar zij wonen en/of werken.

De volgende presentaties zijn beschikbaar.

  • Assen spoort

De geschiedenis van de spoorlijnen in de stad – en dat is veel meer dan alleen de spoorlijn Meppel-Groningen. Er is ook een spoorlijn Assen-Stadskanaal geweest, enkele goederenlijntjes en twee tramlijnen (Assen-Coevorden en Assen-Oosterwolde).

  • Assen in oorlogstijd

Hoe de vijf moeilijke oorlogsjaren voor Assen en de Assenaren zijn verlopen.

  • Film ‘Jongeren van ’44’

Op 11 december 1944 werd het Huis van Bewaring aan de Brink in Assen overvallen door twaalf leden van de knokploeg Noord-Drenthe. Maar liefst 29 gevangenen werden bevrijd. Frits van Echten en Ab Drijver maakten hierover een belangwekkende documentaire. De film ‘Jongeren van ‘44’ toont beelden uit de Tweede Wereldoorlog, interviews met oud-verzetsmensen en bekende plaatsen in Drenthe die een rol hebben gespeeld bij de overval. Deze film duurt 55 minuten.

  • Assen verandert

Foto’s van meerdere locaties uit diverse tijdsperiodes, die de veranderingen in de stad duidelijk laten zien.

  • Verkeer 1966

Een serie foto’s van straten in Assen, gemaakt in 1966 door een rij-instructeur, gecombineerd met foto’s van nu.

  • Water in Assen

De geschiedenis van het water in de stad, vanaf de oude lopen en diepen via de singels, de Drentsche Hoofdvaart, het Noord-Willemskanaal en de omlegging van dat kanaal tot aan het opnieuw bevaarbaar maken van het water door de stad.

  • Rondje Assen

Via foto’s een rondje door en om Assen varen, met oude en nieuwe foto’s.

  • Een reiziger in Assen

Aan de hand van een oude reisbeschrijving uit het begin van de twintigste eeuw, uitgegeven door een Asser drukker, wordt door middel van foto’s door het centrum van Assen gewandeld: vanaf het station via hotel Somer naar de hertenkamp.

  • Assen-Oost

De geschiedenis en ontwikkeling van Assen ten oosten van de spoorlijn wordt verteld in woord en beeld.

Er worden regelmatig nieuwe presentaties ontwikkeld.

Voor meer informatie of een boeking kunt u contact opnemen met Theun Vlieger, tel. 0592 355455 of mail: contact@ahvassen.nl