amelte1.jpgStraatnaam : Amelte

Huisnummer(s) : 1

Plaats : 9404 EL ASSEN

Inleiding

Het omstreeks 1860 gebouwde woonhuis kan oorspronkelijk hebben gediend als dienstwoning, dat deel uitmaakte van het landgoed Valkenstijn of een functie hebben gehad als boswachterswoning. Het pand heeft de karakteristieke kenmerken van de 19de eeuwse woonhuisarchitectuur, waarin de invloeden van de landelijke bouwkunst herkenbaar en mede bepalend zijn voor het aanzien. Het heeft in de jaren '60 gediend als troephuis van de padvinderij. Tegenwoordig maakt het deel uit van het tennispark Amelte. 

Omschrijving

Het in gepleisterde handvormsteen vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken pand is verdiepingloos en heeft een met riet en platte friese pannen (Twee lagen aan de onderkant van beide dakschilden), uitkragend schilddak met twee ongepleisterde schoorstenen op de nok. De wit geschilderde gevels hebben een gepleisterde plint. De symmetrische voorgevel wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van drie rechtgesloten porte brisées met zesruits ramen en een geprofileerde houten omlijsting. Boven op een vlakke cordonlijst staan drie halfronde zoldervensters met diamantkop in de sluitstenen van de eveneens houten profiellijsten. De dakrand is voorzien van gesneden windveren en een hangende makelaar.

De rechter zijgevel is voorzien van een brede, met luiken behangen deur met een drieruits deurraam, waarvan de hoeken zijn afgerond. De gevel bevat verder nog twee kleine venstertjes onder rollaag en een groter schuifvenster met roedenverdeling, eveneens onder rollaag. De dakrand is evenals die aan de linker zijde voorzien van goten op ijzeren klampen en een accoladevormige windveer.

De linker gevel bevat een paneeldeur onder een drieruits bovenlicht en een schuifvenster met roedenverdeling. In de achtergevel staat een deur met drieruits bovenlicht en een zijlicht in de vorm van een rechtgesloten schuifraam met roedenverdeling, alles onder rollaag. De linksachter, waarschijnlijk later toegevoegde aanbouw staat onder een met hollandse pannen gedekt zadeldak. Het is onder meer voorzien van schuifvensters met roedenverdeling onder rollaag en een reeks van vier porte brisées met zesruits ramen in de rechter gevel. Ze komen uit op een terras en staan onder een moderne luifel. De voorste kopgevel van het bijgebouw is voorzien van een deur onder rollaag en een rond zoldervenstertje.

WAARDERING

Het zeer karakteristieke huis is een mooi en vrij gaaf voorbeeld van landelijke negentiende eeuwse woonhuisarchitectuur en derhalve van architectuurhistorische waarde. In hoeverre het pand nog van historisch en/of cultuurhistorisch belang is hangt af van de ontstaansgeschiedenis, waarover weinig bekend is. Het is goed geïntegreerd in het omringende, lommerrijke landschap en heeft daarom tevens landschappelijke waarde.