Home Nieuws
Het nieuws

Pilletjes, gapers en slootwater

bij lezing door apotheker

AHV 21 november 2013 - Lang waren de bezigheden van artsen en apothekers verstrengeld. Niet alleen bij de mensen die zo goed mogelijk probeerden zieken te helpen, maar ook bij de kwakzalvers. Wie kent niet de verhalen over slootwater dat verkocht werd als heilzame drank, over pilletjes die zogenaamd wonderen verrichtten? Al eeuwenlang zijn het inmiddels twee afzonderlijke beroepen – waarbij aankomende artsen vreemd genoeg ‘medicijnen’ studeren en aankomende apothekers ‘farmacie’ -, al komt het in enkele kleine plaatsen nog steeds voor dat de huisarts ook de medicijnen verstrekt. Apotheker Bert Marskamp kan er boeiend over vertellen en legt meteen uit waar de ‘gapers’ als symbool vandaan komen.

Lees meer...
 

Moeilijke quiz, kapitein Bellen en jaarvergadering ingrediënten van geslaagde ledenavond

AHV 23 september 2013 - Moeilijk, moeilijk… Gezucht en gekreun bij de geschiedenisquiz tijdens de jaarlijkse ledenvergadering van de Asser Historische Vereniging. Maar wat is de inmiddels tot traditie uitgegroeide quiz toch leuk! De jaarvergadering, een lezing over kapitein Bellen en de quiz trokken maandag 23 september 2013 ruim negentig mensen naar zalencentrum Van Veen in Witten.

Lees meer...
 

Joods zijn  was niet zo leuk …….

 

AHV 11 april 2013 -  Niek van der Oord had als kind zijn moeder Jenny Stern meermalen gevraagd: ‘Waar zijn opa en oma, waar is tante Leny”? Het antwoord was steevast: “Die zijn niet terug van transport”.

Lees meer...
 
Lentelezing 2013 PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Erik Appel   
Vrijdag, 05 April 2013 13:30

Lentelezing op 11 april

Zich wejiwrech maken is een jiddisch gezegde voor: zich uit de voeten maken. In de Tweede Wereldoorlog werd daarmee bedoeld: onderduiken, maar dan moest je wel een betrouwbaar adres hebben ….. Jenny Stern uit Assen wist als een van de weinigen te ontsnappen uit kamp Westerbork.

Aan de hand van brieven en getuigenissen uit de jaren 1936 – 1945 vertelt Niek van der Oord voor de Asser Historische Vereniging een aangrijpend verhaal over zijn moeder en haar familie.

 

Titel lezing:  Het mankeert ons aan een goed adres

Datum:         donderdag 11 april 2013

Aanvang:      19.30 uur

Plaats:          Zalencentrum Van Veen in Witten

 

Nieuw type lezing in Wijde Blik

AHV 5 maart 2013 - Terwijl belangstellenden voor de interactieve lezing van de AHV de recreatiezaal van verzorgingscentrum De Wijde Blik binnendruppelden, worstelde het presentatieteam met de techniek: de locatiemanager was niet aanwezig want hij had een dubbele afspraak gemaakt.

Lees meer...
 
«StartVorige12345678910VolgendeEinde»

Pagina 1 van 10