De Canon en de kunst

Onder deze titel organiseren de Asser Historische Vereniging (Connie Vanderveen en Erik Appel) en de Drentse Prehistorische Vereniging (Fokke Kiestra) in samenwerking met het CBK Drenthe (Roelof Offereins) van 1 juli t/m 9 september 2009 een tentoonstelling in de galerie van het CBK Drenthe. Het themajaar, ‘de Historie van Assen’ en de in februari verschenen: ‘Canon van Assen’, waarin onder andere een aantal ‘stroomversnellingen’ in de 750-jarige geschiedenis van Assen staan beschreven, zijn het uitgangspunt voor deze tentoonstelling.

 Aan deze tentoonstelling nemen zes in Assen woonachtige en werkzame kunstenaars deel die ieder op eigen wijze vorm en inhoud geven aan één van de ‘stroomversnellingen’ in de ontwikkeling van Assen. De kunstenaars die deelnemen zijn: Rudy Lanjouw(prehistorie), Ronella Enter(kloosterbouw 1259), Guus Slauerhoff(Assen als industriekern 1959), David van der Meer(stadsrechten 1809), Harry Cock(Wilhelminakazerne 1907) en Sake Elzinga(Vestiging Provinciaal bestuur 1602). De regiovisie wordt weergegeven door Christoph Fink in samenwerking met het CBK Drenthe.

Het doel van deze tentoonstelling is tweeledig, enerzijds leerzame informatie over de historie van Assen en anderzijds het kunstzinnige aspect van hoe de kunstenaars op de historie van Assen hebben gereageerd. Het werkproces van de deelnemende kunstenaars is professioneel op film vastgelegd door Chris Mostert en Herman Logtenberg, zodat deze een rol kan spelen in een educatief programma.Hieronder enkele van de kunstenaars.

 alt                         alt