Burgemeester en AHV-voorzitter samen aan de slag bij Blauwe As

Informatieborden langs het Kanaal en badeendjesrace vanuit Sluis 1

Twee prachtige informatieborden langs het Kanaal, tientallen grote badeenden en maar liefst vijfduizend kleine badeendjes: al met al gaven de nieuwe Sluis 1 en het Kanaal tussen de sluis en de Weiersbrug op zaterdag 10 juni een bijzonder aanzien. De Asser Historische Vereniging was present en vervulde een belangrijke rol.

In 2012 gaven burgemeester Sicko Heldoorn en Erik Appel, voorzitter van de Asser Historische Vereniging, het startschot voor het project Blauwe As. Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst naast het Kanaal, waar ooit de Trambrug en Sluis I te vinden waren.

Op zaterdag 10 juni 2017 stonden opnieuw een burgemeester en een voorzitter van de Asser Historische Vereniging klaar om een officiële handeling te verrichten. Niet alleen twee nieuwe mannen (burgemeester Marco Out en AHV-voorzitter Theun Vlieger), maar ook de plaats had een compleet ander aanzien gekregen. Een nieuwe brug: de Willem III-brug. Een nieuwe sluis: Sluis 1. Een volledig opengegraven kanaal en nóg een nieuwe brug: de Weiersbrug. Nog heel even wachten en dan kan opnieuw een rondje door Assen worden gevaren.

Out en Vlieger onthulden bij Sluis 1 samen het eerste van drie informatieborden: Goede vaart door Assen. Op deze informatieborden wordt de geschiedenis van het kanaal en de bruggen in woord en beeld verteld. De Asser Historische Vereniging heeft de tekst en de foto’s voor deze borden aangeleverd. Het tweede bord staat bij de Venebrug en het derde bord komt later in de buurt van de nieuwe Sluis 2 te staan.

Badeendjes 1 klein 

De Lions Club organiseerde een badeendjesrace, waarvan de opbrengst aan stichting Het Vergeten Kind werd geschonken. Eerst vertrokken tientallen grote badeenden, gesponsord door Asser bedrijven, uit de sluis.

Badeendjes 2 klein

Toen deze eenden het traject naar de Weiersbrug hadden afgelegd, was het de beurt aan vijfduizend kleine soortgenoten waarvoor iedereen lootjes kon kopen. Out en Vlieger gaven deze eendjes hun vrijheid, waarna ook zij door de Jeugdbrandweer richting Weiersbrug werden geholpen.

Badeendjes 3

Dit was opnieuw een activiteit in het kader van de Blauwe As. Naast genoemde bruggen zijn ook de Venebrug, de Molenbrug, de Groningerbrug en de Blauwe Klap (waar eerder de Vondelbrug en de Industriewegdam lagen) al klaar. Sluis 2 nadert voltooiing en in juli kan als alles goed gaat voor het eerst sinds 1971 een rondje Assen worden gevaren.