Ledenavond 24 januari 2017

Vredeveld en Drents Archief

De wisselende aanzichten van Vredeveld en de mogelijkheden van het Drents Archief stonden centraal op de ledenavond van dinsdag 24 januari jl. Mieke Kraijer en Ferry Sieders vertelden enthousiast over de zaken waar zij zich intensief mee bezig houden.

Voor de tweede keer werd een ledenavond van de Asser Historische Vereniging gehouden in Het Schakelveld in Baggelhuizen. De leden weten deze locatie inmiddels goed te vinden, want er waren ongeveer honderd mensen aanwezig op de avond van 24 januari 2017.

Mieke Kraijer had vele plattegronden van landgoed Vredeveld, het oudste landgoed van Assen, meegenomen. Zij vertelde onderhoudend over de aanzichten die het landgoed door de eeuwen heen heeft gehad. Diverse bewoners hebben hun stempel op het landgoed gedrukt, waarvan de heer en mevrouw Valkenstijn zo in het geheugen van de Assenaren zijn blijven hangen dat het landgoed in de volksmond ook wel Valkenstijn wordt genoemd. Ook de mode binnen de tuinarchitectuur heeft heel wat sporen nagelaten.

Dankzij een werkgroep van enthousiaste Assenaren is het landgoed in de laatste jaren flink opgeknapt en zijn de contouren van het allang verdwenen huis weer duidelijk aangegeven.

Na de pauze kwam Ferry Sieders aan het woord. Sieders werkt bij het Drents Archief en legde uit dat het Drents Archief geen saai en stoffig instituut is, maar dat er op allerlei manieren onderzoek gedaan kan worden. Dank zij de digitalisering is onderzoek doen steeds gemakkelijker en kunnen steeds meer archieven worden ontsloten. Veel Drenten zijn bijvoorbeeld al bekend met de website www.alledrenten.nl

Het Drents Archief organiseert in de loop van 2017 enkele interessante workshops voor leden van de Asser Historische Vereniging. Nadere informatie volgt!