Proefwandeling Assen Oud-Zuid

Stadswandeling Assen-Zuid [06-11-2010]Zaterdag 7 november 2010 - Een paar jaar geleden is de werkgroep stadsgidsen van de AHV begonnen met de ontwikkeling van de nieuwe wandeling Assen Oud-Zuid. Eindelijk is deze nu bijna gereed gekomen, in nauwe samenwerking met de Bewonersvereniging Oud-Zuid en kon de proefwandeling worden gelopen. Dat gebeurde zaterdag 6 november door stadsgidsen, vertegenwoordigers van de archiefcommissie, de commissie ICT en bestuursleden van de AHV én leden van de bewonersvereniging.


Onder de bezielende leiding van stadsgids en organisator Jan Lagendijk werden de Prinses Beatrixstraat, Wilhelminastraat, Esstraat, Iepenlaan, Parkplein, Burgemeester Gratamastraat en Oosterhoutstraat onveilig gemaakt door de grote groep.
Tijdens de wandeling bleek al gauw dat Oud-Zuid een erg verrassende en inspirerende omgeving is. Zo zijn er in de wijk veel interessante panden in verschillende bouwstijlen te bewonderen. Wat daarbij gelijk opviel is de grote invloed van de Asser architect J.H. van Houten.
Naast de architectuurgeschiedenis werd er door de gids natuurlijk ook veel uitgelegd over de algemene geschiedenis én die van de bewoners. Bijvoorbeeld over de gewijzigde ligging en naamgeving van de straten, het Weiersloopje dat onder en door de wijk stroomt, sporen van gevallen oorlogsbommen, verdwenen winkels, drukkerijen en fabrieken, de families Collard, Hofstede en Van Lier die ooit bijna de gehele wijk in bezit hadden, bekende Nederlanders die gewoond hebben in de wijk en natuurlijk nog veel meer.
De rondleiding werd nabesproken bij het ICO onder het genot van een kopje koffie.
Het ligt in de bedoeling dat de wandeling binnenkort worden aangeboden door de AHV en dus bij de VVV kan worden aangevraagd.

Ella Sluiter, coördinator stadsgidsen.

 

Proefwandeling Assen Oud-Zuid  -  Zaterdag 7 november 2010 Proefwandeling Assen Oud  -  Zaterdag 7 november 2010 Proefwandeling Assen Oud-Zuid  -  Zaterdag 7 november 2010 Proefwandeling Assen Oud-Zuid  -  Zaterdag 7 november 2010 Proefwandeling Assen Oud-Zuid   -  Zaterdag 7 november 2010

 

 

 

 

 

 

Foto´s zijn eigendom van de Asser Historische Vereniging.