Pilletjes, gapers en slootwater bij lezing door apotheker

gaperAHV 21 november 2013 - Lang waren de bezigheden van artsen en apothekers verstrengeld. Niet alleen bij de mensen die zo goed mogelijk probeerden zieken te helpen, maar ook bij de kwakzalvers. Wie kent niet de verhalen over slootwater dat verkocht werd als heilzame drank, over pilletjes die zogenaamd wonderen verrichtten? Al eeuwenlang zijn het inmiddels twee afzonderlijke beroepen – waarbij aankomende artsen vreemd genoeg ‘medicijnen’ studeren en aankomende apothekers ‘farmacie’ -, al komt het in enkele kleine plaatsen nog steeds voor dat de huisarts ook de medicijnen verstrekt. Apotheker Bert Marskamp kan er boeiend over vertellen en legt meteen uit waar de ‘gapers’ als symbool vandaan komen.

 

 ‘Farmacie’: kennis van de geneesmiddelen en hun bereiding (Van Dale). Vrijwel iedereen heeft wel eens medicijnen nodig en klopt dan aan bij de apotheek. Bert Marskamp is eigenaar van ApotheekThemmen in Assen. Aan ruim tachtig mensen vertelt hij op 21 november 2013 tijdens de ledenavond van de Asser Historische Vereniging een uitgebreid verhaal over de geschiedenis van deze geneesmiddelen-kunde èn over de geschiedenis van de apotheken in Assen. Een interessant verhaal, voorzien van veel oude tekeningen en foto’s, dat door de aanwezigen zeer wordt gewaardeerd.

 

‘Pilletjes draaien’ is er overigens niet meer bij. Dat ambacht is verleden tijd. Nu wordt er steeds minder in de apotheek bereid en ligt het zwaartepunt bij het verstrekken van medicijnen, omgeven door vele controles omdat de veiligheid voorop staat. Marskamp heeft nog wel een bakje pilletjes om te laten zien: kleine harde korreltjes. Voor de rijkere mensen naar believen voorzien van een zilver- of goudlaagje, zodat meteen duidelijk is waar de uitdrukking ‘de pil vergulden’ vandaan komt.