Lentelezing over de Emslandkampen

AHV 16 april 2012 - Ademloos luisterden de 130 belangstel-lenden in Zalencentrum Van Veen in Witten naar het verhaal over de Emslandkampen. De heer Pieter Albers uit Emmen, schrijver van het boek ‘Gevangen in het Veen’, had over dit onderwerp in de afgelopen zeven jaar minstens vijftig keer een lezing gegeven.

De eerste in 1933 gebouwde kampen, langs de Nederlandse grens ter hoogte van de provincies Groningen en Drenthe, waren concentratiekampen voor tegenstanders van het Hitler-regime. Die tegenstanders waren veelal kunstenaars en schrijvers. De heer Albers onthulde dat concentratiekampen geen uitvinding van de Duitsers waren, maar van de Engelsen. Deze laatsten hadden ten tijde van de Boerenoorlog, rond 1900, de gewoonte vrouwen en kinderen van hun tegenstanders ‘geconcentreerd’ op te sluiten in kampen: concentratiekampen dus. De gevangenen, vanaf 1939 ook krijgsgevangenen, in de 15 Emslandkampen moesten in het bijna onmetelijk grote Bourtangerveen het veen ontginnen. Slechts voorzien van een spade werden gevangenen gedwongen onder erbarmelijke omstandigheden de turf te steken die nodig was om de Duitse oorlogsmachine mede draaiende te houden. Ondervoeding en besmettelijke ziekten waren er de oorzaak van dat 30 000 zogenoemde Moorsoldaten omkwamen. Lange tijd is het bestaan van de kampen, zo dicht bij de Nederlandse grens, verborgen gebleven. In 2002 is Pieter Albers min of meer door een toeval met zijn onderzoek begonnen. Het heeft in 2005 geresulteerd in een boek waarvan inmiddels de 8e druk bijna uitverkocht is.

Sommige verhalen zijn het waard om steeds weer verteld te worden. Het verhaal over de Emslandkampen is er een van. De voorzitter van de vereniging bedankte de heer Albers voor de voortreffelijke manier waarop hij het verhaal van de Moorsoldaten uit de Emslandkampen had verteld.

Begin juni gaan 50 leden van de Asser Historische Vereniging op excursie naar het voormalige Emslandkamp Esterwegen. Daarbij wordt op de terugreis ook het Nederlandse Bourtange aangedaan.