Nieuwe stadswandeling AHV

AHV 22 maart 2012 – Ook het noordelijk deel van het Asser centrum kent genoeg bijzonderheden voor een interessante stadswandeling. Daarom hebben drie ervaren stadsgidsen van de Asser Historische Vereniging een nieuwe wandeling ontwikkeld. Van kloosterverleden tot de joodse gemeenschap, van monumentale panden tot kleine huisjes.

De nieuwe stadswandeling door het noordelijk deel van het Asser centrum kent een grote diversiteit. In het begin van de wandeling gaat het grotendeels over het kloosterverleden en de tijd van het ‘Assen van de Heeren’. Daarbij horen monumentale panden en veel ruimte, meestal ontstaan voor 1850. Verderop in de wandeling komt het accent anders te liggen. Geen ‘Heeren’, maar ‘gewone luijden’ – en de bijbehorende lage en dichte bebouwing. Vooral na 1870 neemt de bebouwing toe, mede door de komst van de spoorlijn en het Asser station.Stadsgidsen Dick Achterop, Hans van den Hooff en Ad van der Pennen hebben gedurende het afgelopen jaar een keur aan informatie verzameld over dit stukje Assen. Belangstellenden voor deze prachtige wandeling die bij de Brink begint en door onder andere de Singelpassage, de Rolderstraat, de Oranjestraat en de Oostersingel voert, kunnen voor meer informatie terecht bij de VVV. Groepen kunnen hier een stadsgids van de Asser Historische Vereniging boeken.

 

De Asser Historische Vereniging heeft in de loop der jaren de volgende stadswandelingen ontwikkeld:

1. de Centrumwandeling

2. de Twee assen van Assen (Asser paleisroute)

3. de Vaartwandeling

4. Assen Oud-Zuid

5. Assen Centrum-Noord

Al de hierboven genoemde wandelingen kunnen worden geboekt bij de VVV in Assen.

Sinds 2010 bestaat de mogelijkheid een rondwandeling te boeken over de Noorderbegraafplaats. Deze 'excursie' moet afgesproken worden via het secretariaat van de vereniging (secretariaat@ahvassen.nl).