Deze opdrachtgever en geldschieter was de ontwikkelaar van het Zeijerveld, minister J. Th. Cremer. Deze Cremer wilde zijn schuinsmarcheerder van een schoonzoon, Jonkheer mr. H.E.E. Röell, vanuit Den Haag naar een verre en rustige omgeving overplaatsen om zodoende het huwelijk van zijn dochter te redden. Hij liet de Lariks bouwen dat in 1915 gereed kwam. Jonkheer Roëll was dus de eerste bewoner samen met zijn vrouw Annie Cremer. Hij kreeg naast het landgoed tevens de taak om het Zeijerveld te beheren.

Er schijnt nogal wat te zijn afgefeest in de Lariks en er kwamen vaak bekende gasten waaronder Prins Hendrik. Het huwelijk hield echter geen stand en zodoende werd het huis in 1925 verkocht aan Eppo Harkema.

Tijdens WOII moest het gezin Harkema tijdelijk hun huis verlaten. Commissaris van de Koningin Jan Liebe Bouma (16 maart 1944 tot 5 mei 1945) bezette de Lariks namens de Duitsers.

Na de oorlog kwam Harkema gewoon weer terug maar hij verkocht de Lariks in 1955 aan de Gemeente Assen die het weer verkocht aan de Stichting het Groene Kruis. Vanaf 1983 heeft de Provinciale VVV er gezeten en vervolgens kocht de familie Althuis het in 1993 om een gezinsvervangend internaat te beginnen voor kinderen van de vooral de NAM.

De huidige bewoners Harry en Marian van de Pol kochten het landgoed tenslotte in 2001 om er samen met hun dochter en de ouders van Harry te gaan wonen. Zij hebben het huis langzaam weer zo goed als dat kan hersteld in de oorspronkelijke staat. Vader is een paar jaar geleden helaas overleden maar er is een schoonzoon bijgekomen. Met het hele gezin steekt de familie er jaarlijks vele uren arbeid in.

Naast deze bewonersgeschiedenis heeft Harry in zijn lezing natuurlijk ook over de tuinarchitect Jan Vroom verteld én over de architect Jan Stuivinga (1981-1965). Het huis is in de “Um 1800 stijl” gebouwd weten we nu. Wie daar meer over wil lezen kan dat doen op www.delariks.nl. In de pauze kon iedereen de vele kaarten bezichtigen die de familie van de Pol had meegebracht en deels had opgehangen. Al met al was het een zeer boeiende en leerzame lezing.