Tentoonstelling Assen in oorlogstijd tot 31 mei.

Woensdag 21 april 2010 - Onder grote belangstelling werd in de expositieruimte van het stadhuis de tentoonstelling “Assen in oorlogstijd” geopend door ons lid Chris Erkelens. De tentoonstelling kwam tot stand door samenwerking tussen de Stichting Drentse 5 mei Viering en de Asser Historische Vereniging. De directe aanleiding tot het organiseren van de tentoonstelling was de bevrijding van Assen op 13 april 1945.

 Voorzitter Erik Appel voerde als eerste het woord. Hij bedankte degenen die zich hadden ingespannen de tentoonstelling mogelijk te maken. Dat waren: Hans Sluiter, bestuurslid van de AHV, Roberta Hilbrandie, beleidsmedewerker Cultuur van de gemeente Asen, Roelof Offereins en Edwin van Splunter van CBK Drenthe en Jan Vrieling van de Stichting Drentse 5 mei Viering. De tentoonstelling geeft aan de hand van twintig vensters met foto’s, documenten en composities een impressie van vijf zware jaren voor de Assenaren.
Elk venster heeft een titel, te beginnen met “De mobilisatie” in 1939 en eindigend met “Eindelijk vrij”, handelend over de bevrijding van Assen door de Canadezen op 13 april 1945. De voorzitter onthulde dat de AHV de tentoonstelling intact wil houden om hem in volgende jaren in de maanden april en mei beschikbaar te hebben voor leerlingen van de Asser basisscholen.
Chris Erkelens was twintig jaar toen de oorlog uitbrak. Hij woonde op de boerderij bij zijn ouders op het Zeijerveld. Op indrukwekkende wijze vertelde Chris Erkelens onder meer over: de treinbeschieting door Engelsen op weg naar Groningen, de razzia op de Landbouwschool, het clandestien persen van koolzaadolie in de Kruisstraat en het vuurgevecht van de bezetters met een aantal Franse parachutisten. Met een eenvoudig “En hierbij verklaar ik de tentoonstelling geopend”, was de tentoonstelling geopend. Aangekondigd was dat de tentoonstelling tot 17 mei zou duren. Na een week werd echter al besloten de sluitingsdatum op 31 mei vast te stellen.