Afsluiting jubileumjaar met de première film 'Maria in Campis'

De Statenzaal van het Drentse Museum was vrijdagavond het domein van de bestuurders van Assen, de bestuurders van de jubilerende Asser Historische Vereniging en genodigden. Zij beleefden de première van de film 'Maria in Campis', een film die geënt is op de vroege maar ook latere historie van het dertiende-eeuwse klooster van de Cisterciënzer nonnen, dat aan de basis stond van wat nu de stad Assen is.

De avond werd geleid door presentatrice Sophie Timmer en de aanwezigen kregen van haar te horen wat hen deze avond te wachten stond.

Cultuurwethouder Chris de Wal sprak over de op deze avond vallende afsluiting van het jubileum jaar ‘Assen 750 jaar’ en ‘200 jaar stadsrechten’, maar ook van het twintigjarige jubileum van de Asser Historische Vereniging.  Naast de afsluiting was er ook een nieuw begin, namelijk dat van de lancering van de Culturele Alliantie. Daarvoor zetten gedeputeerde Reint Munninksma  als vertegenwoordiger van de provincie Drenthe en Chris de Wal als afgevaardigde van de gemeente Assen hun handtekening op een akte, die door een meisje, Engele in de film,  plechtig werd binnengebracht.

De aanwezigen kregen daarna een zoektocht voorgeschoteld door het verleden van Assen aan de hand van de bejaarde actrice Manon Alving (86) die gesteund wordt door haar verzorger Simon in wie ze steeds meer  vertrouwen stelt, een rol van Djodjie Rinsampessy, met wie zij haar verleden durft te delen.
De bijna een half uur durende productie werd gemaakt door  cameraman Wout Boekeloo en operaproducent Jo Willems  naar een idee van AHV bestuurder Nico Vanderveen en onder regie van Betsy Torenbos.

 
De opdracht kwam van de Asser Historische Vereniging, die daarvoor financiële steun kreeg van onder meer de gemeente Assen.
Na de vertoning van de film richtte voorzitter Erik Appel een woord van dank aan allen, die het tot stand komen van de film mogelijk hebben gemaakt. Voor Manon Alving had hij een speciaal cadeautje, namelijk een ‘Oscar voor de hoofdrol speelster’, dat hij liet volgen door een prachtig boeket bloemen. Bloemen waren er ook voor regisseuse Betsy Torenbos en de bedenker Nico Vanderveen.

Op donderdag 26 november wordt de film in Zalencentrum Van Veen in Witten vertoond. Ook zullen nog filmbeelden van oud Assen te zien zijn. Deze avond is voor leden van de Asser Historische Vereniging gratis toegankelijk.
__________________________________________________

De DVD ‘Maria in Campis’ is vanaf 4 december te koop voor € 7,50 bij de VVV in Assen.
Behalve de film 'Maria in Campis' staan er op de DVD uitgebreide interviews met de mensen die de film mogelijk hebben gemaakt. Tevens is er een fantische 'ansichtkaartenshow' over Assen op te zien met als thema 'Assen, heden en verleden'.

Bron: Asser journaal