Vijftig Assenaren naar paleis Soestdijk

 assens een stadsdialectAHV 3 juni 2014 - Keurig op tijd stonden vijftig Assenaren op zaterdag 24 mei 2014 op de carpoolplaats bij de Balkendwarsweg. Klaar om naar paleis Soestdijk te vertrekken! De jubileumexcursie van de Asser Historische Vereniging begon hiermee goed en de rest van de dag verliep uitstekend.

Door een kleine omweg dankzij wegwerkzaamheden arriveerde de bus iets later dan de bedoeling was bij paleis Soestdijk. Gelukkig was het schema dusdanig opgezet dat dit geen problemen opleverde. Na de koffie met gebak verkenden de deelnemers in drie groepen het paleis. De uitstekende gidsen wisten allerlei interessante wetenswaardigheden over het paleis en de koninklijke bewoners te vertellen. Iedereen kende paleis Soestdijk al van de televisiebeelden en vele foto’s, maar het was heel wat anders om er zelf daadwerkelijk rond te lopen. Zelfs de huiskamer van het gezin van koningin Juliana mocht bezocht worden, al was het niet toegestaan om daar foto’s te maken.

Jubileumboek ter ere van 25 jaar AHV

JubileumlogoAHV 13 december 2014 - Ter ere van het 25-jarig bestaan van de AHV verscheen dit najaar een jubileumboek: Straat van mijn jeugd.

In dit boek van ruim 140 pagina’s worden de hoogtepunten uit de populaire rubriek van het Asser Historisch Tijdschrift verzameld. Prachtige foto’s, leuke verhalen, mooie herinneringen en natuurlijke enkele nieuwe verhalen, die niet in het tijdschrift hebben gestaan.

Het boek is, met recht, een succesnummer. De 1e en 2e druk waren snel uitverkocht. Op 18 december is de derde druk verschenen!

Leden van de AHV kunnen het boek Straat van mijn jeugd aanschaffen voor de feestprijs van € 10,00 (niet-leden betalen € 15,00). U kunt het boek aanschaffen tijdens de openingstijden van het kantoor. Voor de openingstijden zie hierboven.


 

Pilletjes, gapers en slootwater bij lezing door apotheker

gaperAHV 21 november 2013 - Lang waren de bezigheden van artsen en apothekers verstrengeld. Niet alleen bij de mensen die zo goed mogelijk probeerden zieken te helpen, maar ook bij de kwakzalvers. Wie kent niet de verhalen over slootwater dat verkocht werd als heilzame drank, over pilletjes die zogenaamd wonderen verrichtten? Al eeuwenlang zijn het inmiddels twee afzonderlijke beroepen – waarbij aankomende artsen vreemd genoeg ‘medicijnen’ studeren en aankomende apothekers ‘farmacie’ -, al komt het in enkele kleine plaatsen nog steeds voor dat de huisarts ook de medicijnen verstrekt. Apotheker Bert Marskamp kan er boeiend over vertellen en legt meteen uit waar de ‘gapers’ als symbool vandaan komen.

Moeilijke quiz, kapitein Bellen en jaarvergadering ingrediënten van geslaagde ledenavond

AHV 23 september 2013 - Moeilijk, moeilijk… Gezucht en gekreun bij de geschiedenisquiz tijdens de jaarlijkse ledenvergadering van de Asser Historische Vereniging. Maar wat is de inmiddels tot traditie uitgegroeide quiz toch leuk! De jaarvergadering, een lezing over kapitein Bellen en de quiz trokken maandag 23 september 2013 ruim negentig mensen naar zalencentrum Van Veen in Witten.

Vijftig enthousiaste deelnemers excursie

 AHV 1 juli 2013 - Maar liefst vijftig enthousiaste mensen stonden zaterdag 1 juni ruim voor negen uur klaar voor de jaarlijkse excursie van de Asser Historische Vereniging. Of nee, toch niet: één deelnemer was nog niet bij het vertrekpunt gearriveerd. Na enige tijd wachten besloten de 49 aanwezigen te vertrekken, maar al bij de eerste rotonde ontmoetten zij een heftig gebarende automobilist! Een extra rondje later vertrok de bus alsnog met vijftig – onverminderd enthousiaste – deelnemers.